Vo FNsP v Prešove dali do užívania prístroj magnetickej rezonancie

31.05.2005 Celý región

Prvé špecializované pracovisko magnetickej rezonancie (MR) v Prešovskom kraji otvorili 27. mája v monobloku Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. R...
Prvé špecializované pracovisko magnetickej rezonancie (MR) v Prešovskom kraji otvorili 27. mája v monobloku Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove. Na slávnostnom akte sa zúčastnil minister zdravotníctva Rudolf Zajac.

Vysokovýkonný prístroj Siemens Magnetom Symphony patrí medzi najmodernejšie svojho druhu v Európe. V prešovskej FNsP umožní skrátenie čakacej doby pacientov na vyšetrenie MR z troch - štyroch týždňov na sedem až desať dní.
Zajac ocenil nielen to, ale aj skutočnosť, že na pôde štátnej FNsP sa vytvoril priestor pre neštátne podnikanie. \"Zdravotníctvo je nákladné na modernizáciu technologických zariadení a všetko zo štátneho rozpočtu nedokážeme vykryť, \" poznamenal minister.
Prevádzkovateľom prístroja MR je neštátne zdravotnícke zariadenie MR Prešov, s. r. o. Jej riaditeľ Ladislav Pásztor informoval, že na kofinancovaní investície sa podieľala aj jedna banka a lízingová spoločnosť. Pracovisko MR je stavebne úplne nové v budove monobloku. Stavebné náklady činili 12 miliónov Sk, prístroj vyšiel na asi 62 miliónov Sk.
\"Prešovská nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť pre takmer 800-tisícový región a moderný prístroj magnetickej rezonancie zatiaľ v tejto nemocnici chýbal, \" konštatoval Pásztor. Tým, že FNsP disponuje napríklad veľmi kvalitným CT prístrojom pokúsia sa obe vyšetrovacie metódy spojiť. Vďaka MR budú sa v tomto regióne dať vyšetriť brušné orgány, či periférne cievy dolných končatín, čo doteraz nebolo možné. Rýchle, presné a neinvazívne vyšetrenia budú tiež možné v prípade ochorení centrálneho nervového systému, pohybového aparátu a ciev.
Pracovné osadenstvo budú tvoriť traja špičkoví odborníci rádiológovia a traja rádiodiagnostickí pracovníci. Ak si nebudú vedieť rady, tak prístroj MR v Prešove so supravodivým magnetom s veľkosťou magnetického poľa 1,5 Tesla je infokomunikačným systémom PACS prepojený s pracoviskom MR v nemocnici v bratislavskom Ružinove, čo umožní bezprostredné konzultácie. Očakáva sa, že v prvom období od 1. júna, keď začne oficiálna prevádzka prístroja MR, za deň vyšetria 22 pacientov.
V rámci slávnostného otvorenia ako prvého vyšetrili televízneho moderátora Lubomíra Karáska. Potešilo ho, že z jeho záverov sa definitívne dozvedel, že po dávnejšej autohavárii má miechu v poriadku.
(jj)
 

Vyberte región